Λίγα λόγια για τα ονόματά των σανδαλιών μας.

Διάφορα ονόματα, από διάφορους τομείς της ζωής μας έχουν επιλεχθεί για τα δερμάτινα χειροποίητα σανδάλια μας. Με μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό για την άγια μεσσηνιακή γη έχουμε επιλέξει πολλά τοπωνύμια της Μεσσηνίας. Μια μικρή κουκκίδα στο χάρτη, μα τόση ομορφιά στο μάτι! Η Ανδανία, η Αρσινόη, η Αβία, η Αρτεμισία, το Φαρές, η Μάδενα και άλλα είναι όλα ονόματα από τα δερμάτινα σανδάλια μας και ταυτόχρονα φόρος τιμής και πρόσκληση γνωριμίας για έναν υπέροχο τόπο.

Κάποια άλλα από τα γυναικεία σανδάλια μας έχουν ονόματα από την αγγλική λογοτεχνία όπως το Cordelia και το Arabella, από υπαρκτά πρόσωπα που θαυμάζουμε από τον ευρύτερο χώρο των τεχνών όπως το Kahlo, Piaf, Cybele και το Callas ή ακόμα και απλές λέξεις που δημιουργούν οπτικές αντιστοιχίες με το συγκεκριμένο σχέδιο του σανδαλιού. Τέτοιες περιπτώσεις είναι τα γυναικεία σανδάλια Altamira και Kasarma. Ξεχωριστά ονόματα για εμάς είναι και τα αρχαιοελληνικά ονόματα Αλυπία και Επιστήμη. Αλήθεια, τι όμορφη λέξη η αλυπία, η κατάσταση του να μη νοιώθεις λύπη και τι όμορφες προεκτάσεις που έχει. Αλήθεια, υπάρχει πιο σημαντική λέξη από την επιστήμη – επί + ίσταμαι – που να χαρακτηρίζει καλύτερα την ανθρώπινη διάνοια; Η περιέργεια για τα πάντα, η βαθιά γνώση για τα πάντα.

Σε κάθε περίπτωση, ένα όνομα δεν είναι ποτέ μονάχα η ηχητική αποτύπωση μιας λέξης. Φέρει νόημα και ουσία και συνεπώς, ως τέτοιο επιλέγεται. Είναι μια πρόταση πολιτισμού που ελπίζουμε να βγει προς τα έξω.